Tillbaka till Uppdrag

2000 omkopplingar på pappersbruket

Det krävdes ett gediget förberedande arbete när I/O-systemet på ett av bruken till den stora skogs­industrikoncernen Stora Enso skulle kopplas om. Bytet innehöll tusentals omkopplingar och de skulle ske under en stopptid på ett fåtal dagar.

2000 omkopplingar på pappersbruket

Stora Enso är en gigantisk skogs­industrikoncern med imponerande 26 000 medarbetare i 30 länder. De beskriver sig själva som ett världsledande företag inom hållbar skogsindustri och tillverkar förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper.

Företaget är börsnoterat i både Stockholm och Helsingfors, där även huvudkontoret ligger. I Sverige har Stora Enso pappersbruk på nio platser runt om i landet, varav ett ligger i Nymölla, Skåne. Och det är just på Stora Ensos bruk i Nymölla som ett tiotal medarbetare på ELIAS har fått förmånen att arbeta.

Nymöllabruket var i behov av att byta I/O-system på anläggningen eftersom deras nuvarande I/O-kort inte längre finns som reservdel samt att det även finns specialreläer som inte går att få tag på. I arbetet ingick omkoppling av I/O-systemet samt ett förberedande arbete. Förberedelserna gick ut på att arbeta fram ett koncept för hur den nya I/O-strukturen skulle byggas upp för att kunna sätta in nya I/O-kort parallellt med de befintliga I/O-korten. På så sätt kunde bytet genomföras på så kort tid som möjligt.

Det förberedande arbetet pågick i tre månaders tid, samtidigt som anläggningen var i drift. Att anläggningen var i drift var en utmanande del i arbetet, menar projektledare Mikael Karlsson. Det kräver noggrannhet och god planering. Själva omkopplingen utfördes effektivt på en och en halv dag. Under tiden ELIAS arbetade med omkopplingen stoppades anläggningens ­produktion upp.

I/O-bytet innehöll cirka 2000 ­omkopplingar och i maj 2019 sker ytterligare ett I/O-byte, med cirka 4000 omkopplingar. Det förberedande arbetet för det påbörjades redan under sommaren 2018. Att ELIAS får komma tillbaka för ­ytterligare arbete på Nymölla­bruket är vi glada över; det är ett bra tecken på en nöjd kund.

Projektledare

Mikael Karlsson

Projektledare / Vice VD

0768 99 13 66
mikael.karlsson@eliasab.se

Hör av dig!

Bästa sättet att få nöjda kunder är att göra rätt från början. Kvalitetsbristkostnader har vi ständigt i fokus. Vi är certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 & ISO 45001, dvs kvalitet, miljö & arbetsmiljö.