Tillbaka till Uppdrag

Soldrivna kylar och lampor

Är det möjligt att kyla glass med sol? ­Svaret är ja; och det är precis det Ica-butiken i Bräkne-Hoby gör. Sedan den nya solcells­anläggningen monterades och installerades använder de solens kraft för att driva stora delar av butiken.

Soldrivna kylar och lampor

I Bräkne-Hoby ligger en Ica-butik med höga ambitioner. De jobbar ständigt för att minska sitt avtryck på jorden och profilerar sig som en hållbar och miljömedveten butik. Under vintern 2016–2017 fick ELIAS förtroendet att hjälpa dem med ett av sina hållbarhetsprojekt.

Innan solen skulle börja stå högre på himmeln ville de ha en fungerande solcells­anläggning på taket. En tydlig deadline för ELIAS att jobba efter med andra ord, vilket inte var några problem. Resultatet blev en anläggning bestående av 120 stycken solcellspaneler, som tillsammans ger drygt 30 000 kWh per år. Syftet med anläggningen är att producera el till butikens egen drift så att de kan kyla varor och lysa upp butiken på egen hand.

Projektledare

No items found.

Hör av dig!

Bästa sättet att få nöjda kunder är att göra rätt från början. Kvalitetsbristkostnader har vi ständigt i fokus. Vi är certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 & ISO 45001, dvs kvalitet, miljö & arbetsmiljö.